لیلایی

شعر و ادب و هنر و...

لیلایی

شعر و ادب و هنر و...

لیلایی

وبلاگ خصوصی انتشار نوشته ها و اشعار بانو
#لیلا_طیبی (رها)

بایگانی

۱۰ مطلب در شهریور ۱۴۰۱ ثبت شده است

۲۵
شهریور

بانو "صدیقه اسلامی" شاعر هرمزگانی، زاده‌ی ۵ مرداد سال ۱۳۶۲ خورشیدی، در یکی از جزیره‌نشینان قشم است.

  • لیلا طیبی
۲۳
شهریور

استاد "سید قاسم ارژنگ" متخلص به "تاته شه‌مال"،  شاعر و پژوهشگر لک‌زبان...

  • لیلا طیبی
۱۶
شهریور

زنده‌نام "داود اسلام‌بیگی" فرزند "علیجان" شاعر ایرانی از استان مرکزی، و کارمند بازنشسته‌ی سازمان تامین اجتماعی، زاده‌ی ۱۲ تیرماه ۱۳۳۲ خورشیدی و درگذشته‌ی ۲۳ شهریور ماه ۱۴۰۰ است.

  • لیلا طیبی
۱۲
شهریور

استاد "کریم کریم‌پور" نویسنده، پژوهشگر و چهره‌ی نام آشنای فرهنگ کردی در دیار کرمانشاه، زاده‌ی سال ۱۳۴۰ در نفت‌شهر بود و به‌عنوان آموزگار سال‌ها در آموزش‌وپرورش خدمت کرد و پس از بازنشستگی در خیابان جوانشیر کرمانشاه در مغازه‌ای مشغول به کار شد.
در حدود چهار دهه تلاش، به ویرایش و نگارش ادبیات کُردی جنوبی یعنی گویش‌های کرمانشاهی و ایلامی، گورانی، کلهر، لکی و غیره که مختص مناطق جنوبی کردستان ایران است، مشغول بود.
برادر وی به‌نام «حیدر کریم‌پور» نیز در سال ۱۳۹۹ به دیار باقی شتافت که می‌توان از ایشان نیز به عنوان ادیبی بزرگ یاد کرد.
ایشان در بیستم فروردین ماه ۱۴۰۰ درگذشتند.


▪︎کتاب‌شناسی:
- تقویم ایلیاتی کرمانشاه.
- فرهنگ خوەرهلات. (این کتاب علاوه بر واژه‌هایی که از کُردی به فارسی معادل‌سازی شده است، بخش‌های دیگری دارد که به توضیح و شرح رسم‌الخط کُردی‌نویسی، شرح و دستور گرامر زبان کُردی اشاره دارد و در پایان جلد سوم به اصطلاحات و کنایه‌هایی پرداخته که در زبان کُردی رایج است و در بخش دیگر کلمات مشترک بین زبان کُردی و فارسی پهلوی مقابل هم در یک جدول قرار گرفته و بررسی شده است.) 
- لالایی در ادبیات کردی کلهری.
- گلاره و افسانه کلەوا.
- دستور زبان تطبیقی گویش‌های زبان کردی.
- دستور زبان تطبیقی گویش‌های کُردی با زبان‌های ایران باستان.
- دستور زبان کردی کرمانشاهی(کلهری).
- حافظ کردی: گلچینی از غزل‌های حافظ به گویش کردی کلهری (کرمانشاهی) 

 

گردآوری و نگارش:
#لیلا_طیبی (رها)

  • لیلا طیبی
۰۹
شهریور

زنده یاد "عزیز نوروزی پرور" معروف به "عزیز غارنشین" مردی که بیش از ۶۰ سال در غاری در دل جنگل‌های "جیرده آلیان" شهرستان فومن در استان گیلان، به تنهایی زندگی می‌کرد. 

  • لیلا طیبی
۰۷
شهریور

زنده‌یاد "منوچهر آریان‌پور کاشانی"، نویسنده، فرهنگ ‌نویس، مترجم و پژوهشگری بود...

  • لیلا طیبی
۰۶
شهریور

استاد "اسماعیل ایوبی"، مولف و پژوهشگر و محقق کردستانی، در سال ۱۳۱۹ خورشیدی، در روستای قلاگایگرر شهرستان کامیاران دیده به جهان گشود. 
ایشان ابتدا فراگیری فقه شافعی را در مدارس علوم دینی کردستان و در دهه ۳۰ و ۴۰ خورشیدی، شروع و دارای اجازه افتاء در فقه شافعی از علمای مشهور منطقه بوده‌اند. سپس در سال ۱۳۵۴ به عنوان دانشجوی ممتاز، موفق به اخذ مدرک لیسانس جامعه شناسی از دانشگاه تهران شد.
وی دارای ده‌ها اثر پژوهشی اعم از کتاب و مقاله در حوزه تاریخ باستان، تاریخ زبان و زبان‌شناسی تطبیقی و مسائل اجتماعی بود.
سرانجام ایشان پس از عمری مجاهدت فرهنگی و ادبی در ۱۵ آبان ۱۴۰۰ بدرود حیات گفت.


▪︎کتاب‌شناسی:
- فه‌رهه‌نگ ناو و واتای ئاوایی یه‌کان (له‌کوردستان) - نشر تابش فرهنگ - ۱۳۸۲ (در مجموعه حاضر که به زبان کوردی به رشته تحریر درآمده، اسامی قدیم و جدید تعدادی از روستاهای کوردنشین _ به ترتیب حروف الفبا _ درج شده و ضمن معنی نام هر روستا به مکان جغرافیای آن اشاره شده است.) 

- میژووی برووسکه: پروشی له رووناکی به‌ره‌به‌یانی میژووی نه‌ته‌وه‌ی کورد له ئاسوی ئازادی میژووی گشتی نه‌ته‌وه‌ی کورد و میدیا - تابش فرهنگ - ۱۳۸۳ (این کتاب به زبان کوردی، گویای بخشی از تاریخ و فرهنگ کردستان است که در آن سنن و آیین مردمان کورد، حکومت‌ها و همچنین جنبش‌ها و قیام‌های مردم کردستان معرفی شده است.)

- پاک مسای - نشر تابش فرهنگ - ۱۳۸۳ (این کتاب به زبان کوردی به طبع رسیده و در چهار فصل به زبان‌شناسی و شیوه نگارش زبان کوردی اختصاص دارد. در فصل اول، الفبا و ادبیات کوردی و شیوه نگارش آن شرح داده شده نیز زبان کردی با زبان عربی، فارسی و انگلیسی مقایسه شده است. در فصل دوم، کلماتی که در گذشته استفاده می‌شد با کلمات استفاده شده در حال تطبیق داده می‌شود. فصل سوم به بررسی شیوه نگارش زبان کوردی اختصاص دارد. در فصل چهارم به تاثیرات نویسندگان و روزنامه‌نگاران کرد زبان بر ادبیات کوردی اشاره شده است.)

 

گردآوری و نگارش:
#لیلا_طیبی (رها) 

 

منابع
https://t.me/tajlilkurdistan
www.gisoom.com

  • لیلا طیبی
۰۴
شهریور

زنده‌یاد "برات زنجانی"، فرزند "کاظم"، نویسنده، مصحح، نظامی‌شناس، استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، در سال ۱۳۰۳ خورشیدی، در خلخال دیده به جهان گشود. 

  • لیلا طیبی
۰۲
شهریور

زنده‌یاد "الهام اسلامی" شاعر مازندرانی، در ۱۳ خرداد ماه ۱۳۶۲ خورشیدی، در محمودآباد مازندران به دنیا آمد.

  • لیلا طیبی
۰۱
شهریور

تو،،،
کنج اتاقت
تنهایی را به آغوش کشیده‌ای
و من گوشه‌ای از دنیا؛
خاطراتت را...
             ...
تواردی دردناک‌ست
                    عشق!
 

#لیلا_طیبی (رها)

  • لیلا طیبی