لیلایی

شعر و ادب و هنر و...

لیلایی

شعر و ادب و هنر و...

لیلایی

وبلاگ خصوصی انتشار نوشته ها و اشعار بانو
#لیلا_طیبی (رها)

بایگانی
آخرین مطالب

نورالدین سلاحورزی شاعر خرم‌آبادی

شنبه, ۲۶ آبان ۱۴۰۳، ۰۴:۵۳ ق.ظ

استاد زنده‌یاد "نورالدین سلاحورزی" مشهور به "نوری"، شاعر ، ترانه‌سرا و طنزپرداز لرستانی در پانزدهمین روز از فروردین ماه سال ۱۲۹۸ خورشیدی در کوچه سلاحورزی‌های خرم‌آباد دیده به جهان گشود. 

 

استاد زنده‌یاد "نورالدین سلاحورزی" مشهور به "نوری"، شاعر ، ترانه‌سرا و طنزپرداز لرستانی در پانزدهمین روز از فروردین ماه سال ۱۲۹۸ خورشیدی در کوچه سلاحورزی‌های خرم‌آباد دیده به جهان گشود. 
تا پنجم اکابر سواد داشت؛ اما از وی به عنوان نخستین و بزرگترین ترانه‌سرای شهر خرم‌آباد یاد می‌کنند.
معاش استاد سلاح‌ورزی از شغل دوزندگی تأمین می‌شد ولی بعدها، در شرکتِ یکی از دوستانِ هواخواهش، استخدام شد و چندی بعد بازنشسته گردید.
آثار استاد نوری، را می‌توان به دو بخش: ترانه و اشعار طنز و هجو تقسیم کرد. وی در سرایشِ هر کدام از این انواع، بسیار ماهرانه و خوش قریحه بوده است. در ترانه‌های ایشان، رگه‌های قوی، فرهنگی و روابطِ اجتماعیِ روستای و شهری به چشم می‌آید و تصاویرِ شعریِ ایجاد شده، برگرفته از فرهنگ عامه‌ی این منطقه است. در ترانه‌ی؛ «نُونِم یَه کُرِ کیّه»، استاد کاملاً مناسبات اجتماعی و رفتارهای مردم –به‌خصوص جوان‌ها – را تصویر می‌کند و عناصر روزمرّه‌ی زندگی آنان را به کار می‌گیرد. 
در زیر نام ترانه و خوانندگان برخی از سروده‌های او آمده است:
- نخستین ترانه لری «نونم یه کر کیه» و نیز «چی لیمو زرد بیمه» سروده وی با اجرای کمانچه و آواز زنده‌یاد پیرولی کریمی، اجرا ۱۳۲۵.
- ترانه مشهور «حسن البکر» با کمانچه زنده‌یاد شنبه.
- ترانه‌های «میها روم همدو»، «عروسی آی عروسی»، «ای خدا یار دارم» با اجرای کمانچه و آواز زنده‌یاد علیرضا حسین‌خانی.
- ترانه‌های «داشتم و تفریح می‌رتم ری و فلاحت»، «ای خدا یار دارم» و «عروسی آی عروسی» با صدای زنده‌یاد غلام جمشیدی (غلام قلدر).
- ترانه‌های «کیزه و شو»، «شیرین شیرین»، «بافه و کول»، «تره در»، «حنابنو»، «آی م پریشون تونم»، «کوگ مل زرین»، «دختر دهاتی»، «بلبل بی لیز و لونه»، «شکارچی»، «روزی و روزگاری» و «جوانی» با صدای بهمن اسکینی.
- ترانه‌های «شا دوما» و «دوسکم دو قایق ری موج کارون» با صدای رضا سقایی.
وی همچنین در برنامه گل‌های صحرایی شعرخوانی می‌کرده است.
ایشان در شامگاه جمعه یکم دی ۱۳۹۶ در سن ۹۴ سالگی در بیمارستان شفا خرم‌آباد به رحمت ایزدی پیوست و پیکرش در بهشت ششم آرامستان خِضر به خاک سپرده شد.


◇ نمونه‌ی شعر:
(۱)
وِنومِ خدائی که جووِم دِیه 
زِمین و زِمو، آسِمووِم دِیه 
چَش و گوش و عقل و زِوُ وِم دِیه 
که سی لُغمَه نونی دِنووِم دِیه.

 

گردآوری و نگارش:
#لیلا_طیبی

  • لیلا طیبی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی